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31326 Castanet Tolosan cedex - France

Dernière mise à jour : Mai 2018

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Unité de Nutrition Humaine

Zone de texte éditable et éditée et rééditée

Actualités de l'équipe

Publications

Barre OrangeJPG

Congrès-Projets-Vulgarisation

Barre OrangeJPG

2019 

 

CachexiaJPG

4E-BP1 and 4E-BP2 double knockout mice are protected from aging-associated sarcopenia.

NutrientsJPG

Post Meal Energy Boluses Do Not Increase the Duration of Muscle Protein Synthesis Stimulation in Two Anabolic Resistant Situations

Synbiocare JPG

Controlling infectious disease by modulating the microbiota with an implantable device

Nutrients 2JPG

Profound Changes in Net Energy and Nitrogen Metabolites Fluxes within the Splanchnic Area during Overfeeding of Yucatan Mini Pigs That Remain Euglycemic

Clinical Nutrition

Potentially modifiable determinants of malnutrition in older adults: A systematic review

p-PROBS

P-Probs :

Valoriser les protéines végétales destinées à prévenir les dysfonctionnements métaboliques chez les personnes âgées

Coordinateur: Didier Rémond

Emergence 2017

Sergio Polakof

La métabolomique quantitative: une nouvelle approche pour explorer le métabolisme tissulaire

Testure Studies

Masticatory behavior for different solid foods in preschool children according to their oral state.

Nutrients

Impaired skeletal muscle branched-chain amino acids catabolism contributes to their increased circulating levels in a non-obese insulin resistant fructose-fed rat model

FruiSénior

Développement de matrices alimentaires à base de pâtes de fruits comme vecteurs de protéines ou de glucides pour la prévention et la prise en charge de la dénutrition protéino-énergétique chez la personne âgée.

Protein3

Efficience de la production de protéines alimentaires dans les régions tropicales humides : un compromis à l’échelle de la ferme, de l’animal et de la plante

 

Nutrients

Overfeeding of Yucatan mini pigs altered greatly the net energy and nitrogen metabolites fluxes within and between the splanchnic and peripheral tissues to limit hyperglycemia

 

Sarcopenie

La Sarcopénie: l’ennemie de la mobilité et de l’indépendance chez la personne âgée !

CARBOPTIMUS

Optimisation de la préservation de la masse musculaire par une approche de chrono-nutrition protéino-énergétique dissociée des repas.Cas modèle : Personne âgée fragilisée

Coordinateurs du projet: S. Polakof,  D. Dardevet  et D. Béchet

2018

Aging research reviews

Efficacy of non-pharmacological interventions to treat malnutrition in older persons: A systematic review and meta-analysis. The SENATOR project ONTOP series and MaNuEL Knowledge Hub project

Nutrients

Peripheral Blood Mononuclear CellMetabolism Acutely Adapted to Postprandial Transition and Mainly Reflected Metabolic Adipose Tissue Adaptations to a High-Fat Diet in Minipigs

log-frm2

Avril 2018 : L’équipe iMPROVINg et Proteostasis viennent d’être labellisées par la FRM pour le projet "Improving patient health by correcting amino acid/protein homeostasis dysregulation in chronic diseases"

JNB

A mix of dietary fibers improves lipids handling by the liver of overfed minipigs

Food function

A meal with mixed soy/whey proteins is as efficient as a whey meal in counteracting the aged-related muscle anabolic resistance only if protein content and leucine levels are increased

 

 

 

Journal of physiology and biochemistry

Effect of high chronic intake of sucrose on liver metabolism in aging rats. Modulation by rutin and micronutrients

BJN2017

Early changes in tissue amino acid metabolism and nutrient routing in rats fed a high-fat diet: evidence from natural isotope abundances of nitrogen and carbon in tissue proteins

 

j nutr

Metabolomics Reveals that the Type of Protein in a High-Fat Meal Modulates Postprandial Mitochondrial Overload and Incomplete Substrate Oxidation in Healthy Overweight Men.

Food research International

Measuring the effects of in vitro mastication on bolus granulometry of shredded meat: A proposal for a new methodological procedure

 

 

 

Food function

Oral declines and mastication deficiencies cause alteration of food bolus properties.

 

Food function

Effects of oat protein supplementation on skeletal muscle damage, inflammation and performance recovery following downhill running in untrained collegiate men

 

Food function

Effect of nutritional state, aging and high chronic intake of sucrose on brain protein synthesis in rats, Modulation by rutin and other micronutrients

 

EJN

Metabolic adaptations to HFHS overfeeding: how whole body and tissues postprandial metabolic flexibility adapt in Yucatan mini-pigs.

 

 

 

Food chemistry

Combined in vivo and in silico approaches for predicting the release of bioactive peptides from meat digestion

j nutr

Fructose Feeding during the Postabsorptive State Alters Body Composition and Spares Nitrogen in Protein-Energy-Restricted Old Rats

 

 

Mol food chem JPG

Opposite effects of the spinach food matrix on lutein bioaccessibility and intestinal uptake lead to unchanged bioavailability compared to pure lutein.

Diabetes

The Transplantation of ω3 PUFA-Altered Gut Microbiota of Fat-1 Mice to Wild-Type Littermates Prevents Obesity and Associated Metabolic Disorders

 

 

CaNutrition JPG

Time-course changes in circulating branched-chain amino acid levels and metabolism in obese Yucatan minipig

 

Food chemistry

The matrix of fruit & vegetables modulates the gastrointestinal bioaccessibility of polyphenols and their impact on dietary protein digestibility

 

 

 

 

 

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Impact of medication on protein and amino acid metabolism in the elderly: the sulfur amino acid and paracetamol case. 

 

 

 

 

 

 

 

 

représentants FRM

Cérémonie Label FRM

Ce Jeudi 8 novembre, la représentante locale de la FRM, Mme Echavidre, ainsi que le responsable des comités régionaux, M. Auriau, ont organisé...
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